perjantai 19. heinäkuuta 2013

VELKAKELLO!

V€LKAK€LLO.fi

Suomen valtion velka
88 108 598 851,42 euroa

sinun osuutesi valtionvelasta
16 298,29 euroa

Suomen valtiolla on enemmän velkaa kuin koskaan ennen, nimellishinnoilla mitattuna. Viime vuosina Suomi on velkaantunut nopeammin kuin koskaan ennen. Sinäkin olet velkaantuneempi kuin koskaan ennen. Suomen maksama korko nousee ennen pitkää – niin sinunkin lainojesi korko. Yhä suurempi osa veroistasi menee velan korkojen maksuun eikä enää hyvinvoinnin rakentamiseen. Suomen huoltosuhde heikkenee nopeasti, ja maksajia on yhä vähemmän. Kuinka kauan tällainen meno voi jatkua?

Elintasosi on lainaa. Suomen valtio ahmii velkaa ennätysmäärin pitääkseen sinut tyytyväisenä, koska sinä voit äänestää seuraavissa vaaleissa. Hallitus ja oppositio kuvittelevat, että sinä haluat kaiken tässä ja nyt, etkä välitä huomisesta. Kun valtio tuhlaa yli varojensa, sitä kutsutaan kauniisti elvytykseksi. Suomen velkaa lyhentävät – jos pystyvät – tulevat sukupolvet, koska ne eivät voi äänestää seuraavissa vaaleissa. Heiltä ei ole kysytty mitään. Jokainen suomalainen saa syntyessään 274 euron arvoisen äitiyspakkauksen ja 16 000 euroa valtion velkaa – ja kotikunnan velat siihen päälle. Fiksua ja vastuullista?
Keväällä 2009 Suomen valtion velka oli 53 miljardia euroa. Muutos on ollut dramaattinen. Ylivelkaantunut valtio menettää vähitellen itsenäisyytensä. Sen menoista päättävät muut ja sen tulot valuvat muille. Haluaako tai pystyykö Suomi katkaisemaan velkakierteensä?
Ne poliitikot, jotka velkaantumisesta päättävät, eivät ole enää vastaamassa, kun velat on maksettava. Sillä aikaa kun luit tämän, noin minuutissa, Suomen velka kasvoi noin 15 000 eurolla.
Näin valtiovarainministeriö kuvaa valtionvelan tähänastista kehitystä ja ennustaa velan kasvua tulevaisuudessa (musta viiva kuvaa prosentteina velan määrää suhteessa bruttokansantuotteeseen):

€ € € € € € € € € € €
Sivun tarkoituksena on kiinnittää huomiota Suomen velkaantumiseen ja havainnollistaa velan kasvuvauhtia. Etsimme myös kiinnostunutta tahoa, jonka tuella näkyvälle paikalle Helsinkiin saataisiin Suomen ensimmäinen oikea velkakello. Ota yhteyttä sähköpostitse. Voit myös osallistua Suomen velkaantumista käsittelevään keskusteluun Facebook-ryhmässä Velkakello. Valtion velka ei käytännössä kasva tasaisesti, mutta Velkakello.fi on laskenut velan keskimääräisen kasvunopeuden Valtiokonttorin ja Valtiovarainministeriön tietojen perusteella. Tuorein Velkakellon vauhdin kalibrointi 12.3.2013 © Mika Mäkeläinen 2010-201

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti