maanantai 25. heinäkuuta 2011

Taistelu mielestä

Taistelu mielestä
Battle of the Mind
By Pastor Anton Bosch,  Herescope
15.5.2011
Tänään aloitamme tärkeän pastori Anton Bosch'in sarjan, joka torjuu monia humanistisia ja esoteerisia harhaoppeja, jotka rehottavat evankelikaalisuudessa koskien ”mieltä” ja ”itseä.” On tärkeää osoittaa, mitä Raamattu todella sanoo, varsinkin "aivoja" ja "mieltä" koskevien virheellisten korostusten yhteydessä Rick Warren'in "Daniel-suunnitelmassa  terveydenhuollon uudistamiseksi.*


Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan mukaan sodi; sillä meidän sota-aseemme eivät ole lihalliset, vaan ne ovat voimalliset Jumalan edessä hajottamaan maahan linnoituksia. Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan, ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle.” 2.Kor. 10:3-5

 Osa 1.  Linnoitukset
Kristitty on lukittu kiivaaseen [hengelliseen] sotaan. Monet meistä olemme kuitenkin niin kiinnostuneita käymään ulkoista sotaa paholaista vastaan, että unohdamme, että tärkein taistelu ei ole ulkoisia voimia vastaan, vaan omassa mielessämme, sydämessämme ja ajatuksissamme. Nämä jakeet sisältävät avaimet voittoon alueella, jolla useimmat kristityt alinomaa kokevat tappioita.
Paavali muistuttaa meitä, että aseemme ja strategiamme eivät ole lihallisia. Tämä on ensimmäinen avain voittoon. Useimmat kristityt soveltavat lihallisia, psykologisia ja inhimillisiä strategioita hengellisten ongelmien käsittelyyn. Monet kirjat, jotka antavat ”seitsemän helppoa askelta voittoon,” soveltavat inhimillistä viisautta ja lisäävät muutaman Raamatun jakeen pyhittämään systeemin, joka on lainattu maailmasta. Riisu nuo jakeet kirjasta, tai saarnasta ja sinulle jää motivoiva kirja, tai puhe, jonka lukemisesta tai kuulemisesta maailma maksaa rahaa.
Kun jokin on noin hyväksyttävää maailmalle, niin meidän täytyy kyseenalaistaa onko se todella aitoa kristinuskoa. En yhtään epäile, että monet noista kaavoista toimivat jossakin määrin ja jonkin aikaa. Ne ovat, kuten monet lihavuuden ”parannuskeinot,” joita päivittäin tyrkytetään – ne tarjoavat nopeita ratkaisuja ja voivat jonkin aikaa jopa toimia, mutta lopussa jättävät sinut huonompaan jamaan, kuin aikaisemmin.
Taistelumme on hengellinen ja voidaan voittaa vain, kun käytämme hengellisiä aseita, joita Jumala on asettanut käyttöömme. Joskus ihmiset eivät käytä näitä aseita, koska ne näyttävät yksinkertaisilta, tai liikaa muistuttavat kovaa työtä. Kuitenkin ne toimivat, koska Jumala on suunnitellut ne ja Pyhä Henki antaa niille voimansa. Itseasiassa taistelua mielestäsi (ja mielessäsi) ei voida voittaa, ellet käytä niitä aseita, jotka Jumala on antanut sinulle.
Aseemme ovat mahtavia Jumalassa. Itsessään ja itsestään ne ovat voimattomia, mutta Jumalassa ne ovat mahtavia, voimakkaita ja kykeneviä tuomaan jokaisen ajatuksen hallintaan. Nämä aseet ovat Jumalan Sana (Ef. 6:17), rukous (Ef. 6:18) ja Pyhän Hengen voitelu (Apt. 1:8).
Yksi syy, että tarvitsemme näin vahvoja aseita, on, koska nämä ajatusmallit ovat niin syvälle kaivautuneet mieliimme, että niistä tulee kirjaimellisesti linnoituksia. Paavali ei sattumalta käyttänyt sanaa ”linnoitus” (2.Kor. 10:4). Tämä on sama sana, jota filosofi Philo (todennäköisesti Paavalin tuntema) käytti kuvailemaan ylimielisen inhimillisen järkeilyn linnaketta. Philo vertasi tätä ihmisen halua vahvistaa jumalanvastaiset argumenttinsa Baabelin torniin. Mitä se kaikki merkitsee? Se merkitsee yksinkertaisesti, että ne ajatusmallit, jotka saavat meidät toimimaan, kuten toimimme, kaivautuvat niin voimakkaasti mieliimme, että niistä tulee, kuin sotilaslinnakkeita, jotka ovat valloittamattomia.
Oletko koskaan yrittänyt järkeillä jonkun kanssa, joka on selvästi väärässä (kaikkien normien mukaa – ei vain sinun omiesi) ja todennut, että vastassasi on kivimuuri? Se on juuri sitä. Ne ovat kivestä rakennettuja linnoituksia. Jumalan tahdon, Hänen Sanansa ja viisautensa vastaiset argumentit tulevat niin vahvistetuiksi mielessämme, että mikään muu kuin ihme, ei pysty tunkeutumaan niihin.
Sellaiset linnoitukset rakentuvat kivi kiveltä, argumentti argumentilta, kunnes niistä tulee linnoitus, jonka taakse me piiloudumme Jumalalta ja vastuiltamme. Ne rakentuvat vuosien mittaan itsensä puolustelun ja huonon käytöksen, riippuvuuksien ja ei-hyväksyttävien arvojen selittelyn kautta. Ne vahvistuvat edelleen, kun täytämme mielemme maailmalla ja sen systeemeillä ja arvoilla.
Usein, kun törmäämme tähän ihmisissä, heillä on melkein järjetön todellisuuden kieltäminen ja sanomme, että sellainen henkilö on irrationaalinen tai emotionaalinen (järkevän vastakohtana). Teksti kuitenkin viittaa syyhyn ”järjen päätelminä (NKJV: arguments).” (Vanha KJV-käännös käyttää väärää sanaa ”imaginations”, kuvittelut). Kreikan sana on logismos, samasta juuresta, kuin “logic.” Meillä kaikilla on järkeviä, loogisia syitä, miksi olemme tottelemattomia Herralle.
Salli minun antaa joitakin kantapään kautta opittuja neuvoja. Älä edes yritä väitellä sellaisen henkilön kanssa. He eivät ole kiinnostuneita ja vain vetäytyvät syidensä linnan taakse ja alkavat ampua sinua kohti kaikenlaista arvostelua.
Mitä meidän sitten tulee tehdä auttaaksemme toisia? Muistatko, että aseemme eivät ole inhimillisiä? Voimme vain antaa Jumalan Sanan ja Pyhän Hengen tehdä työn. Meidän osuutemme on vain rukoilla. Siinä kaikki. Herran täytyy muuttaa ihmisen mieli Sanansa ja Henkensä kautta ja aloittaa noiden linnoitusten alasrepiminen.
Ilman Jumalaa yrityksesi vain saavat henkilön kaivautumaan asemiinsa syvemmälle ja ryhtymään hyökkäykseen. On vaikea oppia olemaan väittelemättä sellaisen henkilön kanssa. Täytyy vain kävellä pois ja rukoilla ja luottaa, että Herraa hoitaa heidät. Usko minua, jos yrität ”auttaa” heitä, niin hankit itsellesi paljon tarpeetonta päänsärkyä ja kipua. Yksi vaikeimmista asioista kristillisessä työssä on jättää sellainen henkilö Herralle, kun meistä tuntuu, että meidän pitäisi todella tehdä jotakin.
Tärkeämpi, kuin toisten ongelmat, on se tosiasia, että kullakin meistä on sellaisia linnoituksia omassa elämässämme. Pelon, epäilyn, epäuskon, ahneuden, himon, kiukun, riippuvuuksien linnoituksia ja luettelo jatkuu ja jatkuu. On vain yksi paikka, jossa voimme aktiivisesti osallistua tähän linnoitusten alas repimisen työhön ja se on omassa elämässämme. Joskus tahdomme olla vapaita siitä otteesta, joka näillä asioilla on elämäämme, mutta useinkin me nautimme niistä ja emme halua päästää niistä irti.
Teksti kuitenkin muistuttaa meitä, ettemme tee vääryyttä vain itsellemme sallimalla näiden ajatusten hallita meitä, vaan se on synti Korkeinta vastaan. Paavali puhuu jokaisesta varustuksesta, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan” (jae 5). Eikö se juuri ole sitä, mitä tapahtui Baabelin tornilla? He rakensivat tämän tornin uhmaten Herraa. Sitä juuri me usein teemme, kun haudomme näitä asioita mielessämme – sallimme ja kannustamme näitä asioita nousemaan kapinassa Jumalaa vastaan!

Jos aiomme olla sellaisia ihmisiä, kuin Jumala tahtoo meidän olevan, niin nämä linnakkeet täytyy repiä alas ja niiden taakse piiloutuneet ajatukset tuoda hallintaan. Paavali sanoo, että nämä argumentit, järjen päätelmät, jotka nostavat itsensä Jumalaa vastaan, täytyy heittää ulos tai repiä alas.
Tuntuuko sinusta, että olet kärsinyt tappion, ennenkuin edes olet aloittanut? Se ehkä johtuu siitä, että olet yrittänyt voittaa nämä varustukset käyttäen inhimillisiä menetelmiä tai omassa voimassasi? Se ei tule toimimaan ja toivon, että olet ymmärtänyt sen tähän mennessä. Tarvitsemme Pyhän Hengen dynamiittia räjäyttämään nämä linnoitukset. Jumala voi ja on sen tekevä – meidän luvallamme ja yhteistyöllämme. Kuinka? Siitä lisää seuraavassa postissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti